top of page

Standvastig in je leiderschap

Bijgewerkt op: 15 nov. 2021

Wie verliest er niet eens zijn evenwicht op het werk? Door de veelheid aan opdrachten, door tegenwind en tegenslagen, door onrust en weerstand bij jezelf of bij de ander, … Hoe kan je in tijden van verandering, onrust en weerstand je evenwicht bewaren? Hoe houd je al die verschillende ballen in de lucht? Hoe kan je standvastig blijven in je leiderschap?

Het sleutelwoord is “dynamisch balanceren”. Een begrip dat ik ten volle ben beginnen omarmen in het volgen van de opleiding Themagecentreerde Interactie. Het is onmogelijk om als leider alle componenten in een team of meeting tegelijkertijd evenveel aandacht te geven. Ieder teamlid zit daar met zijn eigen competenties, angsten en ambities, terwijl de groep zijn eigen dynamiek kent waardoor sommigen meer en anderen minder ruimte innemen. Tegelijkertijd wil je focus houden op dat wat je te doen hebt: de missie van je organisatie, de opdrachten van je team, … En tot slot, of je wil of niet, beïnvloedt ook de omgeving jullie samen-werken met zijn eigen regels, procedures en maatschappelijke ontwikkelingen.


Dynamisch balanceren helpt je om deze verschillende factoren in kaart te brengen en om vervolgens aandacht te geven aan dat wat het meeste aandacht vraagt. Is jullie opdracht nog helder? Hoe zit ieder teamlid erbij? Hoe zit het met de samenwerkingsrelatie? En wat zegt de context? Dynamisch balanceren gaat nog verder en onderzoekt ook de onderlinge verhoudingen tussen deze vier elementen. Weet iedereen nog wat we te doen hebben? Hoe werken we samen om onze taak tot een goed einde te brengen? Hebben we de nodige competenties en kennis in huis? Laat onze structuur toe dat we op een efficiënte manier samenwerken? ….
Durf keuzes maken vanuit het in kaart brengen van deze vier elementen en hun onderlinge relaties. En wees je ervan bewust dat je steeds bezig bent (dynamisch dus) met het balanceren tussen deze factoren. Kijk wat op dit moment de meeste aandacht vraagt, geef dat de nodige zorg en ga vervolgens op zoek naar hoe je de andere elementen op een gepaste manier kan aandacht geven.
Dynamisch balanceren is een werk-woord in de letterlijke zin van het woord, het vraagt voortdurende aandacht en alertheid. Want we laten ons snel in- en beetnemen door alle besognes tegelijk, zonder te gaan onderzoeken wat op dit moment in jouw team of onderneming de meeste aandacht nodig heeft. En dan geraken we de focus kwijt, worden we onzeker, beginnen we aan onszelf te twijfelen … Kortom, we geraken zelf uit balans.

Ben je benieuwd naar hoe ook jij kan dynamisch balanceren en meer standvastig kan worden in je leiderschap? Neem een kijkje op mijn website bij mijn aanbod. Ik heb er een specifiek pakket rond ontwikkeld.

60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page